Autonostimen valinta
Kun autonostimen hankinta on suunnitteilla, pitää ottaa huomioon monia tekijöitä, jotta päästään teknillisesti ja taloudellisesti hyvään lopputulokseen.
Lähtökohtana ovat aina nostettavat ajoneuvot, sillä nostimella pitää olla riittävästi kapasiteettia sekä nostokyvyn että muun mitoituksen suhteen, jotta kohteena olevien ajoneuvojen nosto on ylipäänsä mahdollista. Toinen vaikuttava seikka on nostimella tehtävät työt, sillä erilaiset nostimet soveltuvat eri tavalla eri töihin. Myös käytettävissä olevat tilat ovat merkittävä tekijä nostimen valinnasta päätettäessä.
Lopuksi pitää tarkastella nostimen kustannuksia. Tällöin on tärkeää tarkastella nostimen kustannuksia koko sen käyttöiän aikana, jolloin on otettava huomioon paitsi hankintahinta, myös nostimen kestävyys ja huoltotarve.
Autonostinmallit
Pilarinostimet
Yleisin autonostinmalli on 2-pilarinostin, joita on saatava eri painoluokissa. Nosto tapahtuu joko sähkömekaanisesti nostoruuvin avulla tai sähköhydraulisesti nostosylintereillä. 2-pilarinostin on pienkorjaamon yleisnostin ja soveltuu hyvin töihin, joissa auton alustan pitää olla vapaana. Nostimen käyttöä voidaan nopeuttaa valitsemalla malli, jossa nostotalloissa on pikasäätö, kuten Werther 254 S/4 tai 300S
Myös 4-pilarinostimia on saatavana eri painoluokissa sekä kevyelle että raskaalle ajoneuvokalustolle. 4-pilarinostimiin voidaan valita integroidut helmanostimet ja liukulevyt kulmien säätötyöhön kuten Werther 450AT mallissa. Myös välystesteri voidaan integroida ajosiltoihin. Nelipilarinostin onkin yleinen katsastusnostin. Tavanomaisia lisävarusteita ovat akselikeventimet ja valosarjat. 4-pilarinostimia käytetään yleisti pakettiautojen huolto- ja korjaustöihin.
Myös 1-pilarinostimia käytetään jonkin verran. Tällöin valitaan yleensä siirrettävä malli, jolla voidaan tehostaa korjaamon tilojen käyttöä. 1-pilarinostimet soveltuvat lähinnä henkilöautojen nostoon. Lisäksi on saatavana erikoismalleja pienten työkoneiden ja mönkijöiden nostoon.
Saksinostimet
Yleisin saksinostin malli on kaksoissaksinostin, joka sopii hyvin autojen huoltotöihin. Se on nopea käyttää ja säästää korjaamon tilaa. Tiloista riippuen kaksoissaksinostimia voidaan sijoittaa 4 kpl samaan tilaan kuin 3 kpl kaksipilarinostinta. Myös kaksoissaksinostimia on saatavissa eri painoluokissa ja se voidaan joko pinta-asentaa tai upottaa.
Ajosiltasaksinostin täyttää samat tehtävät kuin 4-pilarinostin ja voidaan myös varustaa samoilla lisävarusteilla kuin ne. Saksinostimet vievät vähemmän tilaa kuin nelipilarinostimet, mutta ovat hinnakkaampia.
Matalanostimet nostavat auton enintään metrin korkeuteen ja soveltuvat hyvin rengastöihin sekä peltikorjaamoihin ja maalaamoihin. Matalanostimia on saavana sekä sähköhydraulisina että paineilmatoimisina. Rengastyönostin on varmasti matalanostimien yleisin malli.
Korikorjauksissa käytettävät saksinostimet ovat oma lukunsa. Niitä on saatavana sekä maalaamonostimina että korityönostimina. Nämä jälkimmäiset voidaan yleensä varustaa vetolaitteilla, jolloin siitä muodostuu vetopenkki.
Muut autonostimet
Pyöristä nostavat nostopilarisarjat ovat raskaan kaluston yleisin nostinmalli. Ne toimivat joko sähkömekaanisesti tai sähköhydraulisesti ja saatavana on eri painoluokkia. Nämä nostimet säästävät korjaamotilaa ja ovat siksi suosittuja.
Upotettavat sylinterinostimet säästävät tilaa ja ovat nopeita käyttää, mutta kalliit perustamiskustannukset ja vaatimukset tilojen muunneltavuudesta ovat vähentäneet niiden suosiota ja ne on korvattu yhä useammin kaksoissaksinostimilla.
Autonostimen käyttö
Kun nostimen valinta on tehty, on tärkeää pitää nostimista hyvää huolta. Nostimien ongelmat johtuvat pääosin asennusvirheistä, joten asennustyöt kannattaa teettää ammattilaisella. Nostimia on myös käytettävä ohjeiden mukaisesti eikä niitä saa missään tapauksessa kuormittaa väärin. Nostimet ovat teknisiä laitteita, joten niiden käyttöikä ja –varmuus on ratkaisevasti kiinni hyvin hoidetusta huollosta. Nostimet pitää siis puhdistaa säännöllisesti ja huoltaa valmistajan ohjeiden mukaisesti.