Kompressorin valinta - Finnkone
770
post-template-default,single,single-post,postid-770,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.9,woocommerce-no-js,mega-menu-max-mega-menu-1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,columns-4,qode-child-theme-ver-1.5.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive

Kompressorin valinta

Kompressorit

Useat korjaamon omistajat miettivät, mikä on se oikea kompressori? Periaatteessa valinta on helppoa, kun mietitään kuinka paljon kompressoria käytetään.

Jos käyttö on satunnaista eikä kovin suurta, sopiva kompressori on mäntäkompressori.

Mäntäkompressori soveltuu hyvin pienelle autokorjaamolle. Sen huonona puolena on kova ääni, joka ei haittaa, jos kompressori voidaan sijoittaa erilliseen äänieristettyyn tilaan.

Saatavana on myös hiljaisia mäntäkompressoreita, jotka voidaan sijoittaa työtilaan.

Kun paineilman käyttö on jatkuvaa, oikea valinta on ruuvikompressori. Se on myös hiljainen eikä vaadi äänieristettyä tilaa. Jos paineilman kulutus on suurta, kannattaa kiinnittää huomiota myös kompressorin energian kulutuksen. Tätä voidaan hallita tehokkaasti taajuusmuuntimella (invertter). Ruuvikompressorin etuna on eittämättä myös paineilman parempi laatu.

Toisaalta esim. rengasliikkeissä, vaikka vuotuinen käyttöaika on pieni, niin kuitenkin sesongin aikana ilman tarve on jatkuva ja suuri. Mäntäkompressorin käyttöaika pitää olla korkeintaan 50/50 eli vain puolet ajasta voidaan mäntää käyttää turvallisesti. Eikä olekaan yhtään harvinaista, että mäntäkompressori ajetaan loppuun yhden sesongin aikana.

Miksi tarvitaan taajuusmuuntimella ohjattu laite?

Siksi, jotta voidaan käyttää kompressoria tehokkaasti. Kompressori ilman invertteriä, on kuin ajaisit autoa ykkösvaihteella maksimikierroksilla junnaten! … Ja tietysti parasta on se, että korkeampi hankintahinta voidaan saada takaisin energian hinnassa noin kahdessa vuodessa. Kysykää vaikka – teemme laskelman.

Kompressorihuoneen ilmanvaihto

Kompressorihuoneessa pitää olla hyvä ilmanvaihto. Jos ei ole koneellista ilmanvaihtoa, tehdään tuuletusluukut vastakkaisille seinille. Toinen luukku katon rajaan ja toinen lattian rajaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää 0,15 m2 aukko/kW. Talvella kompressorin tuottama lämpö kannattaa käyttää tilojen lämmittämiseen ja kesällä tuo lisälämpö kannattaa ohjata ulos.

Kompressorin tuotto

Kun halutaan selvittää kompressorin tuottotarve, pitää ensin laskea kaikki ilmaa kuluttavat laitteet, jotka voivat olla samanaikaisesti käytössä. Tämän jälkeen tulisi laskea n. 30 % yli kapasiteetti. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että ha-korjaamossa paineilman tuoton pitää olla vähintään 100 l/min/mekaanikko. Jos toiminnan edellytyksenä on paineilman jatkuva saatavuus, kannattaa ottaa huomioon olisiko syytä kahdentaa järjestelmä.

 

02.04.16 Sulo KekäläinenKiinnostuitko? Pyydä tarjous tai soita 09 3508 1020